Richtlijnen en regelgeving
Door: Tineke Schinkel
De Werkgroep Ivoor van de Federatie TMV (Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders) organiseerde jl maart en april in totaal 4 studiedagen voor collega taxateurs die interesse hebben in het taxeren van ivoor.
Hierbij werden de leden van de Federatie TMV en van de Koninklijke VHOK (Handelaren in Oude Kunst) uitgenodigd deel te nemen om hun expertise in ivoor taxaties te toetsen en uit te breiden.
Expertise in Ivoor Taxaties
Ivoor taxeren is een vak apart, waar specifieke kennis voor nodig is.
Daarnaast moet men op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving vanuit de overheid. Als het ivoor aan de voorwaarden voldoet, is de taxateur in staat om een gedegen deskundigenverklaring te maken.
De leden van de Federatie TMV zijn taxateur op verschillende vakgebieden. Taxatie van ivoor komen voor bij de vakgebieden:
Kunst, Antiek en Inboedelgoederen
Goud, Zilver en Juwelen.
Deskundigenverklaring
De deskundigenverklaring door een gecertificeerd Registertaxateur dient als bewijsstuk voor het voldoen aan de voorwaarden van de regelgeving.
De eigenaar van het ivoor dient de deskundigenverklaring in bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemers).
RVO
De medewerkers van de RVO beoordelen uiteindelijk de deskundigenverklaring. Bij goedkeuring verstrekt de RVO een EU-certificaat (CITES).
Daarmee is de eigenaar vrij om het ivoor te vervoeren en te verhandelen binnen de Europesche Unie.
Interview met Peter van Os
Wat was de reden om deze studiedagen te organiseren?
We kregen reacties van een aantal collega taxateurs die aan ons melden dat zij te weinig materiaal kennis hebben om een gedegen Deskundigenverklaring te kunnen maken. Het gevolg daarvan is dat de Deskundigenverklaring niet wordt goedgekeurd door de RVO.
Welke eye-openers waren er gedurende de studiedagen?
Dat waren met name de diersoorten waar ivoor van afkomstig kan zijn. De bekendste is natuurlijk de olifant, maar ook ivoor van walrus, narwal, mammoet en andere dieren komen voor. Daarnaast worden ter taxatie ook objecten aangeboden die zijn gemaakt van been of kunststof. Het herkennen van kenmerken van de diverse soorten kwam uitgebreid aan de orde.
Een toevoeging was ook dat men naast theorie, de gelegenheid kreeg om verschillende ruwe materialen zelf te zien, te voelen en te onderzoeken.
Op welke manier is de RVO betrokken bij de studiedagen?
Ook voor de medewerkers van de RVO is het belangrijk op de hoogte te zijn.
Tjjdens de laatste studiedag waren 2 medewerkers van de RVO als deelnemer aanwezig, uit belangstelling èn om te leren.
Komt er een vervolg?
De reacties op deze studiedagen zijn zeer positief. Mijn voorstel aan onze Werkgroep Ivoor is om in het najaar te inventariseren hoe invulling te geven aan een mogelijk vervolg.
Betrokken Organisaties
Federatie TMV : Federatie Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders in Roerende Goederen.
KVHOK: Koninklijke Vereniging Handelaren in Oude Kunst
RVO: Rijksdienst voor Ondernemers
Leden van de Werkgroep Ivoor zijn
Peter van Os
Hans Raspe
Ruben Aardewerk
Frederic Baerveldt
Bart Schaftenaar
Poekelien Lingbeek
Commentaires